azuola labai gerai dazo gelezies sulfatas. jis nuo seno naudojamas medienos apdirbimui. kol kas dirbu su skandinavais, ir vezem kelis namus apkaltus maumedziu, kur net stogai buvo lentomis dengti. ir maumedis buvo apdorotas minetu gelezies sulfatu. spalva jis keicia ne is karto, ir buvo iskile bedu, tad skambinau to sulfato gamintojui norwegijoj (alanor AS), kuris ji pakuoja, kaip dazymo priemone, konsultacijai.
viskas labai paprasta. jis reaguoja su taninais, todel medis spalva keicia netolygiai. jis man ir pasake, kad pvz azoulas pajuoduoja kaip anglis. pabandziau - tikrai taip. 1kg sulfato 10litru vandens (galima mazinti iki 0,5kg/10ltr.) ir tepi/mirkai. gelezies sulfatas kainuoja apie 23LTL/kg. namie visa tvora nusidaziau

. tik yra minusas. patekus ant betono, siera sureagouja su cementu, ir issiskiria gelezies oksidas. atrodo kad surudyjo.
vakar buvau Geilo miestelyje peiliu gamykloj
http://www.brusletto.no/index.php?sideID=425&ledd1=35
nusipirkau karelijos berzo 40x55x600mm uz 22,5lt jau su PVM.
siaip mazas miestelis zmones draugiski, tai man pasakojo ir parode rankenu mirkyma. jie jau suformuotas rankenas meta i didziuli bugna su aliejum, ir jos ten sukasi isnirdamos ir vel panirdamos i alieju 3 dienas. gal tas ju tarpusavio dauzymasis leidzia geriau isigert alyvai, bet atrodo tai labai gerai.
bet semenu aliejus, juolad skirtas visokiom grindim - turi sveikatai zalingu priedu kurie spartina kietejima.
man jie patare naudoti graikiniu riesutu alieju, jei darau kazka, kas tures daug santykio su maistu.
man taip imirkyt alyvos kaip ju rankenos nera pavyke. gal kazka ne ta naudoju. turiu kito norvegijos gamintoto Helle peili. rankena kieta kaip kauline.
gal reikia naudoti UV kietinimui? nes kitas konretus pvz.
Grindim naudojam Boen ir Elpuros masyvo parketa. Boeno alyvavimas dregmes bijo daug maziau, nei Elpuros. abu gaminti Lietuvoj. tik Boen po Norvegisku vardu, o Elpura po tarybiniu fermu stogu...