_Vladas_ rašė:
Vincukas rašė:
Aurimas rašė:
NR. 75, 76 Lino daryta, mano aprengta
Jei daryta Lino, ar aprengimas įgalina teigti, kad peilis tapo Aurimo ?
Nieko asmeniško - tiesiog įdomu, kur riba, kai peilis tampa kažkieno autoriniu kūriniu ?
Apie tai yra atskira tema:
Kas jis - "Peiliadirbys"?.
Gražiai padiskutuota, bet atsakymo neradau (nors Loki rašo, kad išgvildenta). Vieni manė, kad peiliadirbys, tas - kas sugalvojo, kiti - kas pabaigė.
Kaip suprantu, yra du esminiai peilio elementai: geležtė ir rankena. Kas juos dirba - tas, turbūt, ir peiliadirbys. (Nors, manau, galima ir padiskutuoti, kas svarbiau: geležtė, ar rankena ir kuris didesnis peiliadirbys?)
Mano klausimas buvo (ir dar tebėra): kas gali vadintis gaminio autoriumi? (Į teisės aktus dar nesigilinau - bandau be didelių pastangų rasti atsakymą čia.)
Peilio gamyboje yra trys procesiniai etapai: geležtės gamyba, rankenos gamyba ir sujungimo (pabaigimo). Dažniausiai 2 ir 3 etapai sutampa.
Galima įsivaizduoti, kad Aurimas (čia ir kitur vardai parinkti atsitiktinai - tik dėl aiškumo) sugalvoja pagaminti peilį: pasibraižo popieriuje ar kompe (gal užtenka ir mintyse sukurti peilio vaizdinį), parenka ar užsako pagaminti geležtę (o gal pas Liną pamato jau pagamintą) ir pagamina jai rankena. Ar tai jo peilis? O jei Linas užsako rankeną pas Aurimą ir, pagaminęs geležtę, užbaigia dirbinį - tai Lino peilis?
O, jeigu aš pasibraižau (ar susapnuoju), užsakau pas Liną geležtę, pas Aurimą - rankeną ir, kaip rašė Kęstutis, patepliojęs klijais, sujungiu?
Galiu teigti, kad aš peilio vienasmenis autorius? Galiu deklaruoti - Vincuko peilis?
(O gal galiu vadintis ir peiliadirbiu, bei kurti skyrelį su savo dirbiniais?)
Taigi, draugai, ar finišas yra lemiamas faktorius, ar vis dėl to svarbiau yra idėja (ir debiutas) ?
Ir kaip rasti tą vienintelį autorių, jei peilio gamybos procese jis susidvejino (o gal ir susitrejino), o dauginimosi proceso pasekmės (esu beveik tikras) nebuvo aptartos susitarimu ?