Viskas apie peilių gamybą
Atsakymo rašymas

Ačiū visiems už gerus norus,

2011-03-22- 7:18

Ačiū visiems už gerus norus, bet teturiu pusdienį šitai formai termiškai apdirbi, o kolega juvelyras Telšiuose sėdi. Forma jau trečiadienį turi dirbti :) Vilniuje artimiausi pažystami mufelio neturi, o jieškoti nebėra laiko. Bandysiu žaisti su žaizdru ir šamoto plytom, gal kas gausis :) Su laiku jaučiu reikės įsigyti savo mufelį. Katinas nuorodose tikrai geras daiktas. Pažystamas keramikas pats taip gaminosi didelių gabaritų mufelį, tik išorėje jau naudojo metalinę konstrukciją, asbestą ir termo izoliaciją. O kaitinimo elementus keisdavo kas kelis mėnesius, nes jie tiesiog sudega.

Jei sugalvosi mufelį įsigyt

2011-03-22- 9:25

Jei sugalvosi mufelį įsigyt tikrai patarčiau SNOL, velniškai geras daiktas, išbandyta.

Viskas išsispredė susipažinus

2011-03-26- 0:11

Viskas išsispredė susipažinus su "samaotpusk" terminu. Forma kol kas dira be priekaištų.

Sveikas Jonai N. Turiu

2011-04-30- 10:52

Sveikas Jonai N.

Turiu kazkiek patirties su guoliu kalvyste. Pats esu nusikales kelis peilius. Termishkai apdorojau Ed Fowler budu - trim ciklais. Nors kazkur skaichiau, kad gerai darant uzteka ir 2.
Va nuoroda kur gali rast daugiau apie 52100 ir kitu plienu termini apdorojima http://ajh-knives.com/metals.html

Ačiū

2011-05-22- 0:11

Ačiū

Taigi, kitoje temoje kalba

2011-09-01- 11:09

Taigi, kitoje temoje kalba pakrypo apie kirvio galvos užgrūdinimą šašlykinėje :)
Galva bus apdirbama kampiniu šlifuokliu, taigi tikėtina, kad tai turės pasėkmių plienui.

Tariame, kad plienas U7. Kaip turėtų atrodyti procedūra?

Išeina, kad reikalinga temperatūra 800 laipsnių, arba kitaip; reikia kaitint kol spalva taps šviesiai vyšninė- raudona (tada temperatūra turėtų būti tarp 800-830 laipsnių ). Paskui galvą įmetu į kibirą su vandeniu ir viskas? Ar aš kažko nesuprantu?
Ar šašlykinėje tarp žarijų bus tokia temperatūra? Kiek laiko žarijose ji turėtų gulėti, kad būtų pasiekta 800 laipsnių temperatūra?

Ačiū.

Ps. tamsus miškas čia man, tai jeigu labai nusišneku nepykit :)

Kykas rašė: Tariame, kad

2011-09-01- 13:35

Kykas rašė:Tariame, kad plienas U7. Kaip turėtų atrodyti procedūra?

Išeina, kad reikalinga temperatūra 800 laipsnių, arba kitaip; reikia kaitint kol spalva taps šviesiai vyšninė- raudona (tada temperatūra turėtų būti tarp 800-830 laipsnių ). Paskui galvą įmetu į kibirą su vandeniu ir viskas? Ar aš kažko nesuprantu?

Ar šašlykinėje tarp žarijų bus tokia temperatūra? Kiek laiko žarijose ji turėtų gulėti, kad būtų pasiekta 800 laipsnių temperatūra?

Viskas teisingai. :ok:
Jeigu žarijas papūsi žmonos fenu - 800*C įkaitinsi be vargo. ;)
Kaitinti žarijose reikia tik apie 1/3 - 2/3 nuolydžio. Kaitinimo 800*C temperatūroje laikas apie 5-8 min. Tiksliau gali pasiskaičiuoti ašmenų storį mm padauginęs iš koeficiento 1,5.
Tada kiši galvą į vandenį.
Po to, kad nuimti įtampas pliene, įkaitini orkaitę iki 170*C ir "kepi" galvą tokioje temperatūroje apie 2 val.
Viskas - TA baigtas. 8)

Atrodo nesudėtingai Žiūrėsiu

2011-09-01- 14:46

Atrodo nesudėtingai ;)
Žiūrėsiu kaip gausis :)

Kykas rašė: Atrodo

2011-09-01- 20:27

Kykas rašė:Atrodo nesudėtingai ;)
Žiūrėsiu kaip gausis :)

Sėkmės. Tik neužmiršk papasakoti, kaip gavosi. ;)

Kad jau įsigijau mufelinę

2011-11-16- 0:59

Kad jau įsigijau mufelinę krosnelę, tai manau pats laikas man ir prie šios temos pereiti :)
Turiu daugybę klausimų susijusių su TA, tikiuosi kas nors galės man į juos atsakyti. Šiuo metu dažniausiai dirbu su šiais plienais U10A, XVG, ŠX15, 5XNV, 40XH2MA, 65G. Turiu duomenis apie visų šių plienų sudėtį, grūdinimo, atleidimo temperatūras. Kyla tokie klausimai:
Kokią įtaką šiems plienams turi laikas per kurį įkaitinamas ruošinys iki grūdinimo temperatūros (optimalus kaitinimo greitis? pvz.: 10 laipsniu per minutę ) ?
Ar ruošinį geriau dėti į šaltą krosnelę ir pradėti kaitinti, ar pirma įsikaitinti ir tada dėti?
Kokią įtaką turi išlaikymas grūdinimo temperatūroje ir koks jis turėtų būti?
Į ką reikėtų atsižvelgti parenkant TA režimą damaskui turinčiam šių plienų (gal aplamai kokių niuansų yra damasko grūdinime) ?
Būsiu didžiai dėkingas jei įnešite nors kiek aiškumo į šitą marmalynę :-/

Kestutis ply rašė: Kokią

2011-11-16- 3:28

Kestutis ply rašė:Kokią įtaką šiems plienams turi laikas per kurį įkaitinamas ruošinys iki grūdinimo temperatūros (optimalus kaitinimo greitis? pvz.: 10 laipsniu per minutę ) ?
Ar ruošinį geriau dėti į šaltą krosnelę ir pradėti kaitinti, ar pirma įsikaitinti ir tada dėti?
Kokią įtaką turi išlaikymas grūdinimo temperatūroje ir koks jis turėtų būti?
Į ką reikėtų atsižvelgti parenkant TA režimą damaskui turinčiam šių plienų (gal aplamai kokių niuansų yra damasko grūdinime) ?
Būsiu didžiai dėkingas jei įnešite nors kiek aiškumo į šitą marmalynę :-/

Peilio ruošiniai yra sąlyginai nedideli ir juos galima dėtį tiesiogiai į įkaitusią krosnelę - nieko blogo neatsitiks. Jeigu kai kuriuos plienus būtina prieš tai optimizuoti, t.y. pašildyti iki tam tikros temperatūros ir tada kelti į krosnelę kaitinimui, apie tai dažniausiai būna nurodyta duomenų lape. Bet optimizavimui jau reikia antros krosnelės, nes kelti krosnelės temperatūrą kartu su ruošiniu negalima - sudėtinga sukontroliuoti pilną ruošinio įkaitimą ir labai lengva perkaitinti. ;)
Kai krosnelė įkaitusi iki reikiamos temperatūros, įdėtas šaltas ruošinys įkaista maždaug 1mm per 1 min. Tačiau kad įvyktų austenizaciją, plienas turi būti nustatytoje temperatūroje toliau kaitinamas dar tam tikrą laiką. Kaitinimo laikas parenkamas priklausomai nuo plieno rūšies ir ruošinio storio - 1 mm apie 1 min anglingiems plienams ir 1,5-2 min legiruotiems. Apie visą tai detaliau parašyta čia.
 
Su damaskinio plieno grūdinimu kiek sudėtingiau ir čia nedaug ką galima patarti. Grūdinimo schema g.b. parenkama arba pagal pagrindinę "darbinę" plieno rūšį, arba visam konkrečiam paketui (eksperimentiniu būdu ieškoma kompromisinio varianto). Čia daug kas priklauso nuo paketą sudarančių plienų, todėl meistrai, kurie dirba su damaskiniu plienu, dažniausiai nelinkę eksperimentuoti su paketo sudėtimi, o dirbą pagal vieną ar kelias savo geriausiai "atidirbtas" paketavimo ir grūdinimo technologijas.

_Vladas_ rašė: NB: Kartu su

2011-12-01- 22:31

_Vladas_ rašė: NB: Kartu su prizu Tony atitenka ir garbinga prievolė užduoti kitą klausimą. :D :P

Nemėgstu prievolių, bet jei žodis suteiktas vadinasi reikia pasisakyti.

Iš mano pusės klausimas būtų:

Kokie yra šaldymo metodai, kam naudojamas šaldymas po grūdinimo ir kokioms plieno savybėms turi įtakos? Kokiems plienams taikomas?

Tony rašė: Iš mano pusės

2011-12-01- 23:06

Tony rašė:Iš mano pusės klausimas būtų:

Kokie yra šaldymo metodai

Paprastas šaldymas iki -24-28 (kiek leidžia šaldiklis) arba šaldymas skystame azote - diuaro inde (-196C).

Tony rašė: kam naudojamas šaldymas po grūdinimo ir kokioms plieno savybėms turi įtakos?

Po grūdinimo likutinę austenitinę plieno formą pakeičia martensitine - į žymiai atsparesnę trinčiai ir dėvėjimuisi, tačiau ir trapesnę. Tai leidžia papildomai išspausti + 1-2 HRC iš legiruotų plienų, tačiau to pasekoje jie sunkiau galandasi.

Tony rašė:Kokiems plienams taikomas?

Stipriai legiruotiems ir milteliniams plienams.

GAdas rašė: Tony rašė: Iš

2011-12-01- 23:10

GAdas rašė:
Tony rašė:Iš mano pusės klausimas būtų:

Kokie yra šaldymo metodai

Paprastas šaldymas iki -24-28 (kiek leidžia šaldiklis) arba šaldymas skystame azote - diuaro inde (-196C).

Tony rašė: kam naudojamas šaldymas po grūdinimo ir kokioms plieno savybėms turi įtakos?

Po grūdinimo likutinę austenitinę plieno formą pakeičia martensitine - į žymiai atsparesnę trinčiai ir dėvėjimuisi, tačiau ir trapesnę. Tai leidžia papildomai išspausti +1-2 Rc iš legiruotų plienų, tačiau to pasekoje jie sunkiau galandasi.

Tony rašė:Kokiems plienams taikomas?

Stipriai legiruotiems ir milteliniams plienams.

Sekantis klausimas :-D

 GAdas rašė: Tony rašė: Iš

2011-12-02- 0:31

GAdas rašė:
Tony rašė:Iš mano pusės klausimas būtų:

Kokie yra šaldymo metodai
Paprastas šaldymas iki -24-28 (kiek leidžia šaldiklis) arba šaldymas skystame azote - diuaro inde (-196C).

Atsakymas ne visai tikslus ir nepilnas. ;)

GAdas rašė:
Tony rašė: kam naudojamas šaldymas po grūdinimo ir kokioms plieno savybėms turi įtakos?
Po grūdinimo likutinę austenitinę plieno formą pakeičia martensitine - į žymiai atsparesnę trinčiai ir dėvėjimuisi, tačiau ir trapesnę. Tai leidžia papildomai išspausti +1-2 Rc iš legiruotų plienų, tačiau to pasekoje jie sunkiau galandasi.

Tame yra dalis tiesos. Bet likusios dalies tiesos dar trūksta. :D

GAdas rašė:
Tony rašė:Kokiems plienams taikomas?
Stipriai legiruotiems ir milteliniams plienams.

Iš esmės teisingas atsakymas. Tik labai lakoniškas ir kadangi kiti atsakymai taip pat neišsamūs, manyčiau kyla papildomas klausimas "Kodėl šitiems tinka, o kitiems - ne?" 8(

Kestutis ply rašė:Sekantis klausimas :-D

Neskubėk. Pabandyk atsakyti ir gal būsi pirmas. 8)
Atsakymo rašymas