Viskas apie peilių gamybą
Atsakymo rašymas

Kokią rankeną padaryti?

2015-03-02- 10:46

Sveiki, virtuvės atnaujinimui išsirinkau porą geležčių. Norėsiu su lietuviškų meistrų pagalba užbaigti šiuos peilius. Kol geležtės atkeliaus į Lietuvą, noriu jus įtraukti į diskusiją apie tai, ką geriausiai padaryti su šiomis geležtėmis. Gal reikia keisti formą? Kokią rankeną daryti? Iš kokių medžiagų? Laukiu kritikos ir pasiūlymų. Geriausiam pasiūlymui alaus garantuoju :beer:
Jei kils klausimų, visada prašom.
Jūs neturite teisės peržiūrėti failų, kurie yra prikabinti prie šio pranešimo.

Re: Kokią rankeną padaryti?

2015-03-02- 10:53

Informacija iš pardavėjo tinklapio:

Impressive, Awesome, Astonishing, Amazing! These are just a few words used to describe the incredible kitchen blades made from this ZDP-189 powder metal die steel which achieves an impressive hardness of HRC 67, offering intense sharpness, edge holding and wear resistance. A laminate captures a center layer of the ZDP-189 within softer layers of stainless. Limited quantities are available.

ZD103 Anise Chef Professional in every way. A must for the top chef in your kitchen. The Anise is 12 1/4" overall, 7 3/8" blade, 1 5/8" wide and 5/64 thick. Ten tang holes drilled for 1/16" pins, and five 3/16" center holes.

ZD104 Rosemary Carver Carve meats, fish, vegetables, fruits, large or small. This knife will do the job with ease. Our Rosemary is 12 1/2" overall, 7 3/4" blade, 1" wide, and 5/64" thick, Ten tang holes drilled for 1/16" pins, and five 3/16" center holes.

Re: Kokią rankeną padaryti?

2015-03-02- 10:55

Valdai, o tie dantukai virš ašmenų - grožiui, ar turi kažkokią funkciją?

Re: Kokią rankeną padaryti?

2015-03-02- 11:02

DaniSei rašė:Valdai, o tie dantukai virš ašmenų - grožiui, ar turi kažkokią funkciją?

Jei atkreipėte dėmesį, bandant foruminius buvo pastabų, kad prie jo pjaustomi produktai "limpa". Šie dantukai būtent tam ir yra daromi, kad peilis su didele plokštuma neliptų prie pjaunamo paviršiaus.

Re: Kokią rankeną padaryti?

2015-03-02- 11:06

Tikiuosi, kad antro peilio nuotrauka bendrinė iš jų puslapio, nes jam geležtės galiukas "uždegintas" darant suvedimą.
Jūs neturite teisės peržiūrėti failų, kurie yra prikabinti prie šio pranešimo.

Re: Kokią rankeną padaryti?

2015-03-02- 11:12

Kol nepamačiau šių geležčių savo rankose, nieko negaliu tvirtinti :/

Re: Kokią rankeną padaryti?

2015-03-19- 15:49

Galiukai tikrai nepažeisti. Dabar laikas planuoti rankeną. Labai norėčiau išgirsti jūsų kritikos ir pasiūlymų. Kokie pliusai ir minusai šių medžiagų panaudojimo virtuvinių peilių gamyboje?:
- medis (ironwood, snakewood...)
- medis kombinuotas su kaulu (kaulas, iltis, ragas)
- plastikas (G-10...), mikarta
Kartais matau bolsterį uždėtą ant geležtės. Ar jis reikalingas?

Re: Kokią rankeną padaryti?

2015-03-19- 18:37

Jeigu virtuvinis peilis nebus intensyviai naudojamas, tai rankenai tinka tiek medis, tiek kaulas, ragas ar jų kombinacija.
Dažnai ir daug naudoti skirtam peiliui geriau rinktis vandeniui atsparias medžiagas (pilnai stabilizuota mediena, pluoštiniai ir kt. "sintetika").
Bet kuriuo atveju būtinas geras kriaunų priklijavimas prie geležtės (kad į tarpą nepatektų drėgmė). Metalinė atrama irgi dedama tuo pačiu tikslu - apsaugoti nuo drėgmės ir maisto likučių patekimo po kriaunomis. Ypač jeigu kriaunos bus gaminamos iš mechaniškai nestabilių medžiagų (pvz. medžio, rago ar kaulo). Kai geležtė ties rankena nėra lanksti ir kriaunų pradžia nebus plona, metalinė atrama nebūtina.

Re: Kokią rankeną padaryti?

2015-03-20- 8:36

Kip žiūrite į tarpinių naudojimą virtuviniam peiliui?
Jūs neturite teisės peržiūrėti failų, kurie yra prikabinti prie šio pranešimo.

Re: Kokią rankeną padaryti?

2015-03-20- 9:01

Teisingai parinktos tarpinės vizualiai sumažina kriaunų "vaikščiojimą".
Kai kuriais atvejais palengvina kriaunų detalių suderinimą tarpusavyje.

Re: Kokią rankeną padaryti?

2015-03-20- 12:18

_Vladas_ rašė:Dažnai ir daug naudoti skirtam peiliui geriau rinktis vandeniui atsparias medžiagas (pilnai stabilizuota mediena, pluoštiniai ir kt. "sintetika").

Ar tai reiškia, kad visuose brangiuose virtuviniuose peiliuose su medinėmis rankenomis naudojama stabilizuota mediena?
Jūs neturite teisės peržiūrėti failų, kurie yra prikabinti prie šio pranešimo.

Re: Kokią rankeną padaryti?

2015-03-20- 17:34

Valdasn rašė:
_Vladas_ rašė:Dažnai ir daug naudoti skirtam peiliui geriau rinktis vandeniui atsparias medžiagas (pilnai stabilizuota mediena, pluoštiniai ir kt. "sintetika").

Ar tai reiškia, kad visuose brangiuose virtuviniuose peiliuose su medinėmis rankenomis naudojama stabilizuota mediena?

Manau, kad ne, nes ne visi brangūs peiliai skirti intensyviam naudojimui.
Neatmesčiau ir galimybės, kad kai kuriems tokių peilių gamintojams nelabai rūpi (arba jie nenumato), kaip nestabilizuota medinė/raginė rankena atrodys po kelių metų aktyvios eksploatacijos virtuvėje. ;)

Re: Kokią rankeną padaryti?

2015-03-21- 16:09

Valdasn rašė:Galiukai tikrai nepažeisti. Dabar laikas planuoti rankeną. Labai norėčiau išgirsti jūsų kritikos ir pasiūlymų. Kokie pliusai ir minusai šių medžiagų panaudojimo virtuvinių peilių gamyboje?:
- medis (ironwood, snakewood...)
- medis kombinuotas su kaulu (kaulas, iltis, ragas)
- plastikas (G-10...), mikarta
Kartais matau bolsterį uždėtą ant geležtės. Ar jis reikalingas?


Jei medis, tai tik ironwood arba stabilizuotas. Ironwood ant virtuvinių fultangų pas mane puikiausiai laiko (vienas 2 , kitas jau 3 metus)
Snakewood vienas iš labiausiai mėgstančių skilinėti medžių
Ragas, kaulas, ar pan irgi tik stabilizuotas, bet virtuvėje geriau kuo mažiau jungimų rankenoje....
Pašiauštas G10 - viskas ok, išskyrus tai kad jis sunkokas. Mikarta - viskas ok.
Atsakymo rašymas