88-Svečias rašė:
Sakykite, koks būtų geras galąstuvas pagaląsti "Villeroy & Boch" firmos peiliams? Girdėjau, kad yra neblogas iCOOK™ taip pat Tupper Ware peilių galąstuvai. Norėčiau sužinoti ką pasirinkti, apie kitus gamintojus ir t.t.
Visus galąstuvus, tinkamus virtuvinių peilių galandinimui, sąlyginai galima suskirstyti į „švelnius“ ir „agresyvius“. „Švelnūs“ galąstuvai kaip taisyklė reikalauja patirties į bent minimalių įgūdžių jais naudotis, tačiau peiliai nuo tokių galąstuvų beveik nenukenčia, nes šiais galąstuvais nuo peilio asmenų nudrožiama labai nedaug metalo. O „agresyvūs“ drožia greitai ir grubiai, tačiau tokiais galąstuvais yra lengva naudotis, nes jie specialiai suprojektuoti neįgudusiam vartotojui.
Gero plieno peiliai turėtų būti galandami tik „švelniais“ galąstuvais, o jeigu peilių nereikia ar nenorite tausoti, juos galima galąsti bet kaip ir bet kuo.
Jūsų paminėti iCOOK™ bei Tupper Ware peilių galąstuvai priskirtini „agresyvių“ galąstuvų kategorijai, o turint omenyje, kad "Villeroy & Boch" firmos peiliai užgrūdinti paviršutiniškai, labai greitai sudroš kietąjį paviršinį peilių geležčių sluoksnį ir peiliai iš esmės bus sugadinti.
Be to, galąsti peilius reikia tik tuomet, kai jų aštrumo nebeįmanoma atstatyti specialiu aštrinimo strypu (dar vadinamu „musatas“, kuris dažniausiai komplektuojamas su geresnių peilių rinkiniais arba parduodamas papildomai). Apie tai, kam reikalingas „musatas“ ir kaip juo naudotis, jau rašėme.
Kadangi "Villeroy & Boch" firmos peiliai yra vidutinės kokybės, kasdieniam naudojimui rekomenduojame naudoti ne galąstuvus, o keramini aštrinimo strypą - "musatą", kuris ne tik palaikys aštrumą, bet ir prailgins šių peilių tarnavimo laikotarpį.