Diskusijų forumai

www.peilininkai.lt

Dabar yra 2024-03-19- 9:40

Visos datos yra UTC + 2 valandos [ DST ]




Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 8 pranešimai(ų) ] 
Autorius Žinutė
 Pranešimo tema: Kam skirti tokie peiliai?
StandartinėParašytas: 2013-02-06- 13:25 
Atsijungęs

Užsiregistravo: 2013-02-04- 14:13
Pranešimai: 3
Miestas: Vilnius
Sveiki,

Taip jau nutiko, kad ėmiau ir „susirgau peiliais“. Esamų Fiskariukų praėjo neužtekt, norisi geriau. Pradėjau skaityt forumą, rinktis, skaičiau, skaičiau ... ir vis tiek liko daugybė klausimų. Tad būtų įdomu išgirsti jūsų nuomonę.
Yra daugybė virtuvinių peilių tipų su gana aiškia paskirtim ir formų/savybių privalumais, kaip duonos, filė, mažas lupimo, virėjo. Tačiau yra peilių kurių paskirtis man visiškai neaiški - taip vadinami „carving“, „utility“, „slicing“, arba dar vadinami „universal“ ar „kitchen“
geležtės ilgio nuo 12 cm iki 24 ar daugiau, daug siauresne geležte nei virėjo. Tad klausimas - kokiose situacijose jie yra geriau nei tiesiog virėjo peilis, gal jie pritaikyti kažkokiai specifinei pjaustymo technikai ar specifiniams produktams? Gal plonam pjaustymui? Jie turi lygesnę apačią nei klasikiniai
šefo - bet dėl savo svorio tikrai nepritaikyti kapojimui. Ypač keistai atrodo jei lygini vienodo ilgio pvz 20cm šefo ir slicing peilius - kur mažesniojo privalumas? Nes lyg ir intuityviai
žiūrint, platesnė geležtė laikosi patikimiau tarp pirštų, kai laikai „pinch grip“ būdu. Aš diletantas ir tik pradedu mokytis naudotis peiliais, tad įdomu.
Kaip pavyzdį tokių peilių pateikiu gero gamintojo ir tikriausiai geros serijos peilius:
http://www.wusthof.ca/desktopdefault.as ... ories-210/
ir palyginimui tie patys tik jau virėjo (*atnaujinta nuoroda*):
http://www.wusthof.ca/desktopdefault.as ... ories-210/
Taip pat klausimas dėl ašmenų su išskobtomis kišenėlėmis (kad neliptų produktai?) - ar tokie peiliai neturi tendencijos trumpiau tarnauti - t.y., kai sulaiku nuglasiu geležtę iki ten kur jau tos kišenėlės prasideda jis nepataps netyčia dantuotas?


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: 2013-02-06- 15:32 
Atsijungęs
Klubo narys

Užsiregistravo: 2011-04-18- 23:47
Pranešimai: 1207
Miestas: Vilnius
Nuorodos palyginimui vienodos :(


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: 2013-02-06- 16:54 
Atsijungęs
Pirmininkas
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2009-11-03- 20:43
Pranešimai: 10030
Šalis: Lietuva
Miestas: Vilnius
Kad suprasti atskirų peilių paskirtį, pirmiausia reikia susipažinti su įvairių maisto produktų ruošimo technologija. Nes būtent tai apsprendžia kodėl vienas ar kitas peilis yra toks koks yra:
 

 
Jeigu glaustai, tai šefo peilis orientuotas į produktų smulkinimą ant lentos, todėl platesnis. Peiliai išpjaustymui bei pjaustymui - siauresni, o geležtės forma priklauso nuo to, ar peilis skirtas žaliai mėsai, keptai, ar vytintai, žuvims, žvėrienai ar paukštienai, mėsos darinėjimui ar nukaulinimui. Yra peiliai daržovėms ir peiliai vaisiams, peiliai minkštam sūriui ir peiliai kietam sūriui, peiliai dekoravimui ir universalūs peiliai įvairiems smulkiems darbams.
Specializuotame peilių rinkinyje gali būti iki kelių dešimčių skirtingų peilių bei pagalbinių įrankių:
 

 
Beabras rašė:
Taip pat klausimas dėl ašmenų su išskobtomis kišenėlėmis (kad neliptų produktai?) - ar tokie peiliai neturi tendencijos trumpiau tarnauti - t.y., kai sulaiku nuglasiu geležtę iki ten kur jau tos kišenėlės prasideda jis nepataps netyčia dantuotas?

Netaps. Teisingai pagamintas ir tinkamai galandant toks peilis tarnaus kelioms kartoms. ;)

_________________
Geriausias peilis yra tas, kurį turi kai jo prireikia...


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Foruminis-2019
StandartinėParašytas: 2019-03-10- 8:47 
Atsijungęs
Klubo narys
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2014-05-14- 16:39
Pranešimai: 1391
Miestas: Kaunas
Loptar rašė:
_Vladas_ rašė:
Universalus todėl, kad gaminant maistą tokiu peiliu galima pakankamai patogiai atlikti visus darbus.
Virtuvės profesionalų tokio formato peiliai vadinami "petty" arba "kitchen utility". :google:
Suprantantiems angliškai: 9 geriausi Petty arba Kitchen Utility namų ir PRO virtuvėje.

Vat tavo parodyti, tikrai universalūs, t.y. bile kaip suėmus, pirstai netrukdo pilnai pjauti -> ašmenys visada žemiau pirštų.
Lino gi, nėr kaip pjaustyt ant lentelės, nes pirštai bus žemiau ašmenų, todėl teks kelt rankeną į viršų -> mažėja ašmenų ilgio panaudojamumas. čia gal labiau "fileinikas"?

Šiemet jau nubalsuota, tačiau tai gali likti idėja kurių nors ateinančių metų foruminiui.

_________________
Išminuotojai vaikšto lėtai, bet jų geriau nelenkti (;


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Foruminis-2019
StandartinėParašytas: 2019-03-10- 19:35 
Atsijungęs
Pirmininkas
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2009-11-03- 20:43
Pranešimai: 10030
Šalis: Lietuva
Miestas: Vilnius
Desantas rašė:
Loptar rašė:
_Vladas_ rašė:
Universalus todėl, kad gaminant maistą tokiu peiliu galima pakankamai patogiai atlikti visus darbus.
Virtuvės profesionalų tokio formato peiliai vadinami "petty" arba "kitchen utility". :google:
Suprantantiems angliškai: 9 geriausi Petty arba Kitchen Utility namų ir PRO virtuvėje.

Vat tavo parodyti, tikrai universalūs, t.y. bile kaip suėmus, pirstai netrukdo pilnai pjauti -> ašmenys visada žemiau pirštų.
Lino gi, nėr kaip pjaustyt ant lentelės, nes pirštai bus žemiau ašmenų, todėl teks kelt rankeną į viršų -> mažėja ašmenų ilgio panaudojamumas. čia gal labiau "fileinikas"?

Šiemet jau nubalsuota, tačiau tai gali likti idėja kurių nors ateinančių metų foruminiui.

Kad neapkrauti pašalinėmis diskusijomis foruminio temos, pokalbį perkėliau ir replikuosiu čia: virtuvinių peilių skirstymas pagal paskirtį/specializaciją yra gan sąlyginis, nes specializuotų peilių parametrai būna tiek skirtingi, kad priskyrimas vienam ar kitam tipui neretai priklauso nuo gamintojo (ar naudotojo) fantazijos.
Ko gero populiariausias yra toks skirstymas:

Prikabintas failas:
full-set-kitchen-knives.jpg
full-set-kitchen-knives.jpg [ 117.63 KiB | Peržiūrėta 4466 kartus(ų) ]


Kalbant apie universalų/utility/petty, jo tikslinė paskirtis - smulkūs, precizinio pjovimo reikalaujantys darbai tiek rankose, tiek ant lentos. Tai apsprendžia vidutinį ilgį (90-170 mm) ir vidutinį plotį (20-30 mm). Taigi daugeliu atveju universalaus peilio geležtė elementariai per siaura, kad būtų galimybė pjauti ant lentos visais ašmenimis ir nesiremti pirštais (net kai geležtė platesnė už rankeną). Juo labiau, kad kaip ir minėjau, tai nėra pagrindinė šio tipo peilių paskirtis.
Pjaustymui ant lentos skirtas "šefo" (ar patrumpintas variantas - "santoku") peilis ir būtent jam svarbu, kad pirštai nesiremtų pjaunant iki pat kulno/apsaugos.
O universalus turi būti patogus preciziškai manipuliuoti rankose. Jeigu reikia, juo galima perpjauti/atpjauti ir ant lentos. O esant reikalui ant lentos išnaudoti visą ašmenų ilgį, pjaunama paprasčiausiai ant lentos krašto, kad rankena būtų už lentos ir pirštai nesiremtų.
Tipinio "universalaus" pvz.:

Prikabintas failas:
Akciinis-Maxima.jpg
Akciinis-Maxima.jpg [ 56.56 KiB | Peržiūrėta 4466 kartus(ų) ]


Ir palyginimui - @Linuks "universalas":



Esminių tipologinių skirtumų tarp jų aš nematau. 8(

_________________
Geriausias peilis yra tas, kurį turi kai jo prireikia...


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: 2019-03-10- 20:03 
Atsijungęs
Peiliadirbys

Užsiregistravo: 2014-12-14- 0:27
Pranešimai: 205
Miestas: Vilnius
Tipiskuose virtuviniusose nebuna skyles rankenoj templiakui . :/ todel sis jau isskirtinis :bravo:


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: 2019-03-10- 20:10 
Atsijungęs
Pirmininkas
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2009-11-03- 20:43
Pranešimai: 10030
Šalis: Lietuva
Miestas: Vilnius
Na, taip, tie @Linukso peiliai, kurie skirti tik virtuvei, - be kiaurymių. ;)


_________________
Geriausias peilis yra tas, kurį turi kai jo prireikia...


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Foruminis-2019
StandartinėParašytas: 2019-03-12- 8:39 
Atsijungęs
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2012-03-01- 10:54
Pranešimai: 736
Miestas: Vilnius
_Vladas_ rašė:
<...>
Esminių tipologinių skirtumų tarp jų aš nematau. 8(

Tai Tavo minimu atveju esminių ir nėra :)
Mano pastebėjimas buvo tiesiog skirtas ašmenų/rankenos linijų santykio dizaino ypatybėms.
Aš nuo seno turiu tokį BergHOFF rinkinuką, ir iš tiesų, 1, 2 ir 4 nuo viršaus naudojami dažniausiai. Nors aš pats labiau naudoju kitokius peilius. Tai nežiūrint į tai, kad rankenos per slidžios, jei ranka drėgna, ašmenų linija žemiau rankenos, todėl be problemų pjaustosi ant lentelės viskas kas reikia, įskaitant žolių smulkinimą ar svogūnų laiškų pjaustymą. Išeina, kad judesys gali būti vienodas, nežiūrint koks peilio dydis.
Na, tačiau, tikriausiai čia tik niuansai :) Galima laikyti geležtę tarp nykščio ir smiliaus, galima suiimti pilnai ... tik, kad, kuo kietesnį dalyką pjauni, tuo labau reik suimt pilnai.

_Vladas_ rašė:
<...>O esant reikalui ant lentos išnaudoti visą ašmenų ilgį, pjaunama paprasčiausiai ant lentos krašto, kad rankena būtų už lentos ir pirštai nesiremtų.

Iš tiesų, aš taipogi atradau šią technologiją porą kart apsibraižęs krumplius :)


Į viršų
 Aprašymas  
 
Rodyti paskutinius pranešimus:  Rūšiuoti pagal  
Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 8 pranešimai(ų) ] 

Visos datos yra UTC + 2 valandos [ DST ]


Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 3 svečių


Jūs negalite kurti naujų temų šiame forume
Jūs negalite atsakinėti į temas šiame forume
Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite trinti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite prikabinti failų šiame forume

Pereiti į:  
cron
Veikia su phpBB® Forum Software © phpBB Group Color scheme by ColorizeIt!
Vertė Vilius Šumskas © 2003, 2005, 2007