2018-11-19- 15:37
2018-11-19- 16:59
Nerukau rašė:Kaip manote, verta dėmesio?
2018-11-21- 13:12
Kodėl? Čia gal labiau iš peilio pusės žiūrint, kad ne taip greit šiptų? Bet nevertinant, minkšo medžio blogybės - smagiai pjaustant, kartu ir mikro pjuvenų sau į maistą pripjaustai; plius įduba labai greitai susifomuoja lentelėje. Ar yra kitokių sumetimų nenaudoti kietmedžių virtuvės lentelėms (...o taip galvojau, kada nors lentelę iš afrikietiško juodmedžio ar venge pasidaryti...)?_Vladas_ rašė:Jeigu lentelė skirta tik pjaustymui, tai kuo minkštesnė mediena - tuo geriau.
2018-11-21- 17:49
2018-11-21- 18:32
GAdas rašė:Kodėl? ..._Vladas_ rašė:Jeigu lentelė skirta tik pjaustymui, tai kuo minkštesnė mediena - tuo geriau.
2018-11-21- 21:31
Liuks! Va tokio detalaus ir faino atsakymo ir laukiau...nu ne be reikalo "pirmininks"_Vladas_ rašė:GAdas rašė:Kodėl? ..._Vladas_ rašė:Jeigu lentelė skirta tik pjaustymui, tai kuo minkštesnė mediena - tuo geriau.
Nes kalba apie lenteles su statmenomis rievėmis. Taip orientuota mediena, pjaunant ją (ant jos) peiliu, prasiskiria, o vėliau, dėl natūralaus medienos pluošto tamprumo, vėl susiglaudžia ir lentelės paviršius savaime "atsistato". Medienos pluošto tamprumas nekoreliuoja su kietumu, o kuo minkštesnė bus mediena - tuo mažiau šips peilis. Ir tai yra svarbiausia.
Dėl tokių lentelių dėvėjimosi. Nors jos sugeba "atsistatyti", pjaustant ne visada pjauname statmenai plokštumai, dalis medienos plaušų tuomet nusipjauna, todėl net ir vertikaliai orientuotos medienos lentelės paviršius su laiku "dėvisi". Bet tai tiesiogiai nesusiję su medienos minkštumu/kietumu, o labiau su pjūvio orientacija lentelės paviršiaus atžvilgiu.
Lentelių su statmenomis rievėmis funkcionalumas labiausiai priklauso nuo natūralaus medienos pluošto tamprumo ir makrostruktūros. Praktika parodė, kad šiuo aspektu optimaliausias savybes turi klevas, bukas, lazdynas, vyšnia ir pan.. Kaip jau minėjau, ąžuolas netinka, nes pirma, jo medienoje daug abrazyvaus silicio krislelių, o antra, jo medžio poros labai stambios ir prikaupiau nešvarumų, kuriuose vėliau sėkmingai veisiasi įvairiausios bakterijos. Kiti kietmedžiai, ypač egzotiniai, irgi nėra gerai, nes stipriai šipina peilius.
Žodžiu, gera lentelė todėl ir vadinama gera, kad minimaliai šipina peilius, yra higieniška bei pakankamai ilgalaikė. O visas šias savybes kaip tik ir turi lentelė su statmenomis rievėmis iš minkštos ir smulkiastruktūrės medienos (klevas, bukas, riešutmedis etc).
2018-11-22- 1:06
2018-11-22- 2:34
Nerukau rašė:Ačiū už išsamų atsakymą, visvien nusipirkau vieną ąžuolinę, patestuosiu, labai jau man jos patiko
2018-11-22- 7:55
_Vladas_ rašė:O tai kokia vnt. kaina?
Man visai įdomu būtų pabandyti uosinę (jeigu ji irgi rievėmis į viršų).
2022-02-26- 22:09
2022-02-26- 22:14
nick1 rašė:Bet ąžuolas pirmoje vietoje pagal bakterijų naikinimą, kaip čia gaunasi?
2022-02-27- 19:34
2022-02-27- 21:16
2022-02-27- 23:58
swerfot rašė:O kaip su plastikinėm pjaustymo lentelėm? Kokie jų trūkumai? Pagrinde tai, kad jos "negyja" ir kiekviename įpjovime gyvena nešvarumai?