Linuks rašė:
Gal Katinas dar kokių savų pastebėjimų pridės

Šiokie tokie mano pastebėjimai ir pamąstymai:
*Nenaudokit koncentruotos acto rūgšties. Paprasto (skaidraus) 5-9% maistinio acto visiškai pakanka.
*Jeigu neturit metalinės vilnos (steel wool) - ne bėda. Nusipirkit maksimoje metalinę kempinėlę indams šveisti. Jinai, iš esmės, nelabai rūdyja, nes cinkuota, tačiau actas tą cinką greitai nuėda.
*Kad gamybos procesas neužtruktų labai ilgai - laikas nuo laiko kempinėlę ištraukit į acto paviršių ir palikit porai valandų, per kurias jinai pasidengs rūdimis. Tada atgal į actą nuskalaut rūdžių. Kartojat kiek netingit

*Kai tirpalas pasidaro tamsus ir drumzlinas - nukoškit/nufiltruokit. Tada supilam į kokį stiklainiuką ir paliekam dienai-dviem atvirą. Visos tirpale esančios perteklinės rūdys nusės ant dugno, arba suformuos plevėlę ant viršaus. Tada nufiltuojam dar kartą.
*Visai tai galima padaryt per savaitę, tačiau rekomenduoju palikt ilgesniam laikui nesandariai užsuktume inde, kad išsisklaidytų acto kvapas.
*Galutinė dažų spalva - stiprios juodos arbatos.
*Viso gamybos proceso metu, indas, kuriame gaminate neturi būti sandariai uždarytas.
*Yra nuomonių, kad po odos nudažymo, verta "neutralizuot" dažus sodos tirpalu. Aš manau, kad tai nereikalinga. Nebent dėklą mirkėt dažų vonelėje (kas yra visiškai nereikalinga).
*Dažyt geriau pamažu, kelis kartus, negu merkt odą į dažus. Tam puikiai tinka teptukai arba ausų krapštukai su vata.
*Šitie dažai šiek tiek išdžiovina odą, todėl po dažymo (dažams jau gerai išdžiūvus) įtrinkit odą savo megstama odos priežiūros priemone, aš naudoju audinių taukų pagrindu pagamintą tepalą.
*Jeigu dažot odos gabalus, o ne jau pagaminta dėklą, tai nudažę vidinė odos pusę (kuri liesis su peiliu) irgi įtrinkit tepalu (tai, žinoma, galioja ir tuo atveju, jeigu dažot jau pagaminto dėklo vidų).
Šitos dažų gaminimo ir dažymo būdas žinomas jau seniai. Didesnių nusiskundimų girdėt neteko. Tam tikra prasme, tai netgi ne dažai, o priemonė odos spalvos keitimui, nes jinai pati (oda) tampa tamsi.
Girez rašė:
Šis būdas žinomas nuo seno ir medienos tamsinimui.
Susidaręs geležies acetatas reaguoja su odoje ir medyje esančiais taninais, ko pasakoje ir atsiranda juoda spalva. Todėl turėtų suveikt ne tik su oda ir medžiu.