swerfot rašė:
Deja, bet paneigsiu. Filosofija labai sėkmingai vystėsi ir be religijos, religija tik tarpais darė įtaką (dar klausimas, ar teigiamą). Logika tai tuo labiau. Filosofija, logika ir visi mokslo pagrindai išsivystė žmogaus SMALSUMO dėka. Smalsumo ir noro suprasti, ne vien aklai tikėti.
Tu kalbi apie filosofijos mokslą, o aš apie filosofiją kaip pasaulėžiūrą, kuri pvz, Vedose užfiksuota prieš dešimtis tūkstančių metų ir kurią Platonas tik savaip pratesė.

Be to, priešpastatai "tikėjimą" ir "smalsumą", todėl nujaučiu, kad Religijos sąvoka tau asocijuojasi tik su krikščionybę ar kanonizuotomis tikybos formomis, kas mums irgi trukdo susikalbėti.

swerfot rašė:
_Vladas_ rašė:
Pasikartosiu: Mokslas - tai tik priemonė geriau pažinti mus supantį pasaulį.
Bet nereikia Mokslo suabsoliutinti, kaip vienintelės pažinimo priemonės ir būties tiesų šaltinio. Nes taip nėra.

Taip nėra, nes?.. Iš kur tokia išvada? Koks dar pažinimo šaltinis įrodė savo naudą?
Nes pažinimo šaltinis - pasaulis kuriame esame. Moksliniai metodai - tik formali priemonė gauti žinių iš to šaltinio. Kaip ir įvairios religinės ar dvasinės praktikos su savo priemonėmis gauti žinių iš to pačio šaltinio. Tai gali būti (ir dažnai būna) skirtingos žinios, kurios tarpusavyje nekoreliuoja, nes joms gauti buvo panaudoti skirtingi metodai. Mokslo žinios panaudojamos vienaip. Kitais būdais gautos žinios panaudojamos kitaip. Skirtingi tikslai ir skirtingi rezultatai.

Kalbant apie naudą - tai sąlyginis dalykas. Pvz. mano supratimu, Mokslo materializmas pasmerkė žmoniją technokratijai ir rezultate Žemei bei žmogui pridarė daugiau žalos, nei atnešė naudos. Tai kame tas Mokslo gerumas? 8( XD
swerfot rašė:
.., pateiksiu vieną iliustraciją, kuri laaabai puikiai atspindi mano požiūrį:
http://imgs.xkcd.com/comics/sickness.pngTikiuosi, kad pažiūrėsit ir suprasit ką sakau. Ypač svarbus yra pats paskutinis kadras.
Būtent - "tai veikia". O esmė tame, kad veikia ne tik moksliniai metodai. Kas pasirinko alternatyvius pažinimo metodus - taip pat neturi abejonių. Nes "tai veikia".
O jeigu yra kažkas, ko mokslas savo metodais negali ištirti ar kas "neisipaišo" į eilinę mokslinę teoriją - tai jau Mokslo problema, ar tobulinti savo mokslinius metodus, ar kelti naujas hipotezes ir keisti mokslinės realybės teoriją, kad ji gal kiek tiksliau atspindėtų esamą pasaulį ir jame vykstančius reiškinius.
Man asmeniškai užtenka to, jog "tai veikia".