Buitiniai virtuvinių peilių galąstuvai

Kai atneša pagaląsti virtuvinius peilius žmonės neretai teiraujasi: „Kokį galąstuvą patartumėte įsigyti į virtuvę, kad be specialių įgūdžių pats/pati galėčiau pasigaląsti virtuvinius peilius jų nesugadinant?“.

Dėja, bet vienareikšmio atsakymo čia nėra, nes šiandien gaminama nemažai įvairių buitinių galąstuvų virtuviniams peiliams, kurie skiriasi tiek savybėmis, tiek konstrukcija ir kas nemažai svarbu - kaina.

Todėl glaustai apžvelkim kokios konstrukcijos buitinius virtuvinius galąstuvus šiandien galima nusipirkti Lietuvoje ir kokie jų esminiai trūkumai bei privalumai. O toliau kiekvienas, kam reikalingas virtuvinis galąstuvas, galės pats pasirinkti kas geriausiai atitinka jo poreikius bei galimybes.

Pirmiausia, visus buitinius virtuvinius galąstuvus skirtus neįgudusiam vartotojui ir nereikalaujančius specialių galandimo įgūdžių (toliau kalba bus tik apie tokius, tad rašysiu tiesiog „galąstuvai“) galima suskirstyti į dvi grupes:
- mechaniniai
- elektriniai.
Jie gali atrodyti panašiai, bet turi principinių skirtumų, tad kiekvieną grupę apžvelgsiu atskirai.

Mechaniniai galąstuvai

Mechaninius galąstuvus, nepriklausomai nuo jų konstrukcijos ypatumų, prasmingiausia suskirstyti pagal galandančius elementus:
- kietmetalio/bimetaliniai - veikia kaip plieno skustukai;
- keraminiai/deimantiniai - veikia tam tikro rupumo abrazyvas;
- kombinuoti - turi abiejų rūšių galandančius elementus.

Kietmetalio/bimetaliniai elementai, ar tai būtų nejudamai įtvirtintos plokštelės ar besisukantys diskeliai, braukiant peilio ašmenimis per galąstuvą, savo aštriomis briaunomis nuskuta peilio plieną išilgai ašmenų taip suformuodami ploną ašmenų briauną. Viskas vyksta panašiai kaip kad męs statmenu peiliu drožiame sušalusio sviesto paviršių – nuskutame drožles. Tik šiuo atveju sviestas - tai galandamo peilio plienas, o skuta galąstuvas.

Keraminiai/deimantiniai elementai, o tai g.b. tiek nejudamai įtvirtinti strypeliai tiek ir besisukantys diskeliai, sudaryti iš smulkių abrazyvių dalelių kurios savo briaunelėmis taip pat nurėžia plieną, tačiau labai smulkiomis mikroninėmis drožlytėmis. Kuo abrazyvas smulkesnis, tuo poveikis plienui švelnesnis, o nušlifuotas paviršius gaunasi lygesnis. Čia vyksta panašiai kaip tarkuojant sušalusį sviestą - kuo tarka smulkesnė, tuo smulkesnės drožlės ir atitinkamai lygesnis nutarkuoto sviesto paviršius.

Galandant, galąstuvai su kietmetaliu ašmenis suformuoja pakankamai greitai, kas būtų jų privalumas. Tačiau daugumoje atvejų grubiai nudrožta ašmenų briauna gaunasi nelygi ir dėl to greitai vėl degraduoja. Tad tokiu galąstuvu pagaląstas peilis pirmiausia nebus labai aštrus ir greitai vėl atšips. Be to, kuo kietesnis peilio plienas, tuo blogiau veiks toks galąstuvas, o kietmetalio elementų aštrioms briaunoms bent kiek atšipus galąstuvas iš vis nustos veikti. Manau verta paminėti dar vieną svarbią aplinkybę: kadangi tokie galąstuvai-drožtukai veikia gan agresyviai ir nugremžia plieną sąlyginai stambiomis drožlėmis, dažnai galandamas peilis dėvėsis ženkliai greičiau nei galandant galąstuvais su smulkesniais abrazyviais elementais.

Galandant galąstuvu su keraminiais/deimantiniais elementais ašmenys formuojami lėčiau tad galandimas užtrunka ilgiau, kas būtų šių galąstuvų trūkumas. Tačiau ašmenų briauna gaunasi lygesnė ir dėl to lėčiau degraduoja, tad tokiu galąstuvu pagaląstas peilis bus aštresnis ir ne taip greitai vėl atšips. Be to, peilio plieno kietumas šio tipo galąstuvams ypatingos reikšmės neturi, nes keramika/deimantai žymiai kietesni už bet kokį plieną. Tad galąstuvas nustos veikti tik tuomet, kai keraminiai/deimantiniai elementai užsiterš arba susidevės. Tačiau kai kurių tokių galąstuvų konstrukcija leidžia išvalyti galandančius elementus ar juos pakeisti naujais taigi galąstuvas vėl veiks kaip naujas.

Išvada: jeigu peilis visai atbuko ir jį būtina greitai pagaląsti – naudokite galąstuvą-drožtuką. Bet jeigu niekur neskubate bei rūpinatės peiliu ir nenorite jo greitai „sudrožti“ – geriau dažniau naudoti galąstuvą su kuo smulkesniu keraminiu/deimantiniu abrazyvu. Arba dar geriau - su keliais skirtingo rupumo abrazyviais elementais.

Na, o kai prireiks pasigaląsti keraminį peilį - pasirinkimas vienintelis – galąstuvai su deimantiniu abrazyvu. Nes nei kietmetalis nei keraminis abrazyvas tokios pat kietos peilio keramikos neįveiks taigi ir peilio nepagaląs.

Kalbant apie galąstuvus su keraminiais/deimantiniais elementais vertėtų atkreipti dėmesį į šių elementų konstrukciją. Kaip minėjau, šie elementai galąstuve gali būti įtvirtinti nejudamai arba judantys.

Verta žinoti, kad galąstuvai su judančiais (nuo braukiamo peilio trinties besisukančiais) keraminiais ratukais suformuoja ašmenų briauną kokybiškiau nei statiški elementai, taigi ir pasigalanda peilis kokybiškiau. Kodėl taip yra paaiškinsiu apžvelgdamas elektrinius galąstuvus, kurių visų abrazyvinis elementas sukasi.
Vienintelė išimtis būtų galąstuvai su ilgais "V" forma atitinkamu kampu įtvirtintais strypais, kuriais galandant peilio ašmenys braukiami ne skersai, o išilgai abrazyvinio elemento. Tokiais galąstuvais taip pat galima pagaląsti labai kokybiškai. Tik tam jau reikia bent minimalių galandimo įgūdžių.

Įgūdžių reikia naudojant ir brukštus.

 SPS_Honing-Steels-hero_0964.jpg

Elektriniai galąstuvai

Elektrinius galąstuvus galima suskirstyti tiek pagal el. variklio maitinimo šaltinį:
- Jungiami prie el. tinklo
- Veikiantys nuo akumuliatorių
Tiek pagal galandančius elementus. Šiuo atveju reikšmės turi abrazyvo rūšis:
- Keraminis
- Deimantinis
Abrazyvo rupumas:
- Vieno rupumo
- Kelių skirtingų rupumų

Bei galandančių elementų išdėstymas:
- Viengubas
- Dvigubas

Jungiami prie el. tinklo galąstuvai kaip taisyklė turi pakankamai galingus variklius ir neribotą veikimo laiką, o veikiantys nuo akumuliatorių nors ir yra silpnesnio pajėgumo bei jų darbo laiką riboja akumuliatorių talpa, tačiau jie gali būti kompaktiškesni bei naudojami ir ten, kur nėra el. tinklo.

Esminis skirtumas tarp keraminio ir deimantinio abrazyvų – galandančio elemento dilimo pobūdis. Keraminis elementas dyla keisdamas savo formą bet neprarasdamas abrazyvumo, deimantinis išlieka tos pačios formos bet praranda abrazyvumą. Pirmu atveju nukenčia užgalandimo kokybė, antru – galandimo efektyvumas. Visa tai tampa pastebima kai su laiku galąstuvas susidėvi. Prastesnės pagaminimo kokybės (dažniausiai pigiausieji) galąstuvai dėvisi greičiau, geresnės kokybės (brangesnieji) dėvisi lėčiau. Tačiau bet kuriuo atveju susidėvėjimas neišvengiamas, todėl verta atkreipti dėmesį ir į tai, ar galąstuve numatyta galimybę pakeisti susidėvėjusi galandimo elementą nauju. Kas būtų pigiau nei pirkti naują galąstuvą.

Elektriniai galąstuvai, kaip ir mechaniniai, gali būti tiek su vieno rupumo elementu, tiek su keliais skirtingo rupumo. Pastarieji yra universalesni ir pagalanda peilius greičiau bei kokybiškiau, nes rupesnis abrazyvas nors ir grubiau bet greičiau suformuoja ašmenų briauną, o smulkesnis po to ją tik išlygina. Kai galąstuvas tik su vienu elementu, priklausomai nuo rupumo, ašmenys suformuojami greitai bet nelygiai (rupus abrazyvas) arba lygiai bet tai trunka ilgai (smulkus abrazyvas). Taigi kuo daugiau skirtingo rupumo elementų turi galąstuvas, tuo efektyviau ir kokybiškiau vyksta galandimas.

Skirstymas į viengubus ir dvigubus pagal galandančių elementų išdėstymą svarbus dėl to, kad dvigubas galandančių elementų išdėstymas užtikrina patogų ir simetrišką ašmenų briaunos suformavimą. Be to, kadangi dvigubo išdėstymo atveju darbinis abrazyvo plotas yra dvigubai didesnis, atitinkamai ir galąstuvas tarnaus dvigubai ilgiau.

Šiuo metu prekyboje galima rasti visų aukščiau išvardintų kategorijų galąstuvų, kainuojančių nuo keliolikos iki kelių šimtų eurų, tačiau ne visi jie galanda peilius kokybiškai.
Paimkim kaip pvz. kelis konkrečius el. galąstuvus ir panagrinėkim kodėl taip yra.

Štai pavyzdys vieno iš paprasčiausių ir pigiausių el. galąstuvų:

Tokius gamina daugelis gamintojų ir jie gali turėti įvairius pavadinimus bei apdailą, tačiau jų konstrukcija iš esmės vienoda: korpuse įmontuotas el. varikliukas ant kurio ašies pritvirtintas galandantis elementas. Elementas uždengtas apsauga su išpjovomis peiliui įstatyti:

Šiuo atveju galandantis elementas yra keraminis, dvipusis bet vieno rupumo ir su gan stambiu abrazyvu, todėl peilio ašmenys formuojami grubiai ir atitinkamai geros galandimo kokybės tikėtis neverta.
Praktiniai bandymai parodė kad kokybė labai "nekokia".
Be to, grioveliai skirti įstatyti galandamą peilį sukonstruoti taip, kad peilio ašmenys glaudžiasi prie abrazyvinio disko lygiagrečiai disko sukimosi krypčiai, kas nėra gerai dėl dviejų priežasčių:
1. Abrazyvas juda išilgai ašmenų, o kadangi tai stambus abrazyvas, ašmenų briauna gaunasi labai nelygi ir silpna. Kitaip tariant, taip pagaląstas peilis vėl labai greitai atšips.
2. Galandimo kampą užtikrina tik nuožulnus abrazyvinio disko kraštas, kuris galandant, dėl skirtingos apkrovos, dyla nevienodai taigi ir faktinis užgalandimo kampas su kiekvienu pagaląstu peiliu kinta. O svarbiausia - kai diskas nudils žemiau apsauginės atramos krašto jis nebesieks peilio ašmenų, taigi nebegaląs peilio.

Kaip jau minėjau, šis galąstuvas yra vienas iš pigiausiu taigi jo abrazyvinio disko kokybė atitinka kainą. Praktiškai tai reiškia, kad diskas nėra kokybiškas ir sudils pagalandus vos keletą (gal būt kelioliką) peilių ir po to galąstuvas nebegaląs. Visai. Nebent užsiimsit "rankdarbiais" ir patys pasigilinsite atramą, kad peilis vėl siektų diską. Kol diskas vėl nenudils dar daugiau.
Ar jums reikia tokio pigaus bet "vienkartinio" el. galąstuvo - spręskit patys.

Šis pavyzdys anaiptol nereiškia, kad visi el. galąstuvai yra blogi.
Yra labai neblogų. Kaip gerą pavyzdį panagrinėkim "Chefs Choice" (JAV) galąstuvą - modelį 2000.

Kodėl "Chefs Choice" ir kodėl "2000"? Nes galąstuvų su prekiniu ženklu "Chefs Choice" asortimentas ir pasiūlą šiai dienai Lietuvoje didžiausia, o modelis "2000" mano manymu turi bene geriausią kainos-kokybės santykį:
1. Jo galandantis elementas susideda iš dviejų skirtingų abrazyvų: rupaus deimantinio (Nr.1) ir smulkaus keraminio (Nr.2). O tai reiškia, kad rupesnis abrazyvas nors ir grubiau bet greičiau suformuos ašmenų briauną, o smulkesnis po to ją tik išlygins ir tokiu būdu peilis pasigaląs pakankamai greitai ir kokybiškai. Be to, kadangi pagrindinis krūvis formuojant ašmenų briauną tenka deimantiniam diskui (Nr.1), kuris dils nekeisdamas formos, todėl ašmenų briauna visuomet bus formuojama tuo pačiu kampu. Keraminis diskas (Nr.2) nors ir dils keisdamas formą, tačiau kadangi šiame galąstuve peilio ašmenys ir abrazyvus diskas susiliečia kampu - keraminio disko dilimo poveikis praktiškai bus nežymus.
2. Modulis su galandančiais elementais lengvai nusiima ir gali būti išvalytas (ar net išplautas indaplovėje), o jeigu galandantys elementai visiškai susidėvėjo - be vargo pakeistas nauju. Nors paprastam namų vartotojui, turinčiam tik standartinį virtuvinių peilių rinkinį, modulio pakeitimo prireiks labai negreitai. Nes praktika parodė kad šio galąstuvo galandantys elementai yra kokybiški ir atlaiko daugiau nei 1000 peilių pagalandimą. Tad prižiūrimas galąstuvas tarnaus daug metų.
3. Kaip minėjau, galąstuvas suprojektuotas taip, kad galandamo peilio ašmenys ir abrazyvūs diskai susiliečia kampu, o ne lygiagrečiai disko sukimosi plokštumai, tad galandimas vyksta taip pat kampu, o ne išilgai ašmenų, kas užtikrina geresnę ašmenų briaunos kokybę. Kitaip tariant, taip galandamas peilis užsigaląs aštriau ir ilgiau išliks aštrus, nei galandamas išilgai ašmenų.
4. Peilis gan patikimai fiksuojamas reikiamu galandimo kampu pritraukiant jį prie galąstuvo korpuso magnetu ir prispaudžiant spyruokliuojančiomis kreipiančiosiomis iš stangraus plastiko. Tad galandytojui tereikia įstatyti peilį į galąstuvą ir nespaudžiant pratraukti visą geležtę keletą kartų. Tai padaryti sugebėtų net ir vaikas.

Tačiau "kiekvienas medalis turi dvi puses" Kopiraitas. Taigi ir šis galąstuvas turi ne tik privalumų, bet ir trūkumų:
1. Abrazyvumo skirtumas tarp deimantinio (Nr.1) ir keraminio (Nr.2) diskų yra gan didelis, dėl to keraminis diskas sunkiai užglaisto ir išlygina deimantinio disko grubiai suformuotus ašmenis. Galandant ant keraminio disko kaip rekomenduoja gamintojas (iki užvartos pašalinimo) - užgalandimo kokybė nėra ideali, nes ant ašmenų lieką rėžiai nuo stambaus abrazyvo, kurie silpnina ašmenis (peilis greičiau šimpa). O galandant kol ašmenys tinkamai užsiglaisto - sugaištama daugiau papildomo laiko. Be to, dėl didesnės apkrovos greičiau užsiteršia keraminis diskas ir jį tenka papildomai valyti. Galąstuvų gamintojas matomai tai suprato, nes buvo sukurtas naujas modelis "2100" su trimis galandančiais elementais: dviem deimantiniais (rupiu ir smulkesniu tarpiniu) bei smulkiu keraminiu. Trijų elementų galandimo kokybė geresnė, tačiau naujojo galąstuvo kaina trečdaliu didesnė ir čia jau kiekvienas vartotojas pats turi įvertinti ir nuspręsti ar jis pasirengęs papildomai mokėti už tą geresnę galandimo kokybę.
2. Galandimo metu abrazyvas dyla dulkėdamas ir nors stambesnės dulkės nusėda modulyje (iš kur jas vėliau galima išvalyti), smulkesnės sklaidosi ir nusėda ant galąstuvo kreipiančiųjų, prie kurių abejomis geležtės pusėmis liečiasi braukiamas peilis. Ir kadangi tos dulkės abrazyvios - jos subraižo geležtės nuolydžius. Darbinėms peilio savybėms tai įtakos neturi, tačiau peilio estetika nukenčia.
3. Galandantys elementai naudotojo saugumo sumetimais yra pridengti apsaugomis ir šios apsaugos trukdo užgaląsti ašmenis prie pat rankenos: priglaudus rankena prie apsaugos iki galandančio disko dar lieka tarpas, todėl tame tarpe esanti geležtės dalis lieka neužgaląsta. Ir nors pas M2000 tas tarpas nedidelis lyginant su kitais galąstuvais (~5 mm), jis vis tiek yra. Todėl su laiku, kai nuolat galandama geležtės dalis nusigaląs, ši likusi iškilesnė negaląsta atkarpa ims trukdyti patogiai naudotis peiliu. Reikės peilį arba remontuoti patiems, arba nešti specialistui kad išlygintų ašmenų liniją.
4. Užgalandimo kampas yra iš anksto nustatytas galąstuvo gamintojo ir vartotojas kampo pakeisti negali. Todėl jeigu prireiks užsigaląsti peilį kitokiu kampu, teks arba ieškoti kito galąstuvo su reikiamu kampu, arba rinktis alternatyvius galandimo būdus.

Mano paminėtus trūkumus turi ir didžioji dauguma visų kitų elektrinių galąstuvų, tad reikia arba priimti tai kaip neišvengiamybę ir rinktis galąstuvą pagal kitas svarbias savybes, arba atsisakyti minties lengvai galąsti elektriniu galąstuvu ir nusiteikti mokytis galąsti kitais būdais.

Pabaigai apžvelgsiu dar vieną mano manymu dėmesio vertą elektrinį galąstuvą - Chefs Choice M700.

Dažnas elektrinių galąstuvų su deimantiniais galandančiais elementais gamintojas savo gaminius pristato kaip tinkamus galąsti visiems peiliams, įskaitant ir keraminius peilius.
Praktika parodė, kad toli gražu ne kiekvienas toks galąstuvas keraminius peilius pagalanda kokybiškai. Dažniausiai tai susiję su deimantinio abrazyvo rupumu: plieniniams peiliams geriau tinka rupesnis abrazyvas, nes jis greičiau suformuoją ašmenis ir mažiau užsiteršia plieno drožlėmis, o keraminiams peiliams reikia smulkesnio abrazyvo, nes visų jų geležtės yra trapios ir bent kiek stambesnis abrazyvas vietoje lygios ašmenų briaunos formuoja ištrupintą mikro pjūklelį, kuris pradėjus naudoti peilį kaip mat nudyla ir peilis vėl atšimpa. Tačiau keramikai tinkantis smulkus deimantinis abrazyvas nuo plieno greitai užsiteršia ir tampa neefektyvus, taigi galąstuvų gamintojai turi rinktis: arba gaminti galąstuvą labiau orientuotą į plieninius peilius, arba į keraminius.

Kaip pavyzdys - keraminiams peiliams skirtas galąstuvas Kyocera. Jis gerai galanda keraminius peilius ir nors juo galima galąsti ir plieninius, tačiau kadangi jo galandantys elementai pritaikyti keramikai, dėl mano paminėtų aplinkybių plieninius peilius jis galanda blogiau.

Chefs Choice M700 taip pat pristatomas kaip keraminių ir plieninių peilių galąstuvas. Jo kūrėjai (EdgeCraft Corporation) problemą "plienas vs keramika" išsprendė dvejopai:
1 - Yra atskiras grubus deimantinis galandimo elementas plieniniams peiliams (Nr.1), kuriuo greitai suformuojami ašmenys, o ašmenų išlyginimas atliekamas su smulkiu deimantiniu abrazyvu (Nr.3). Keraminių peilių ašmenų suformavimui yra skirtas atskiras tinkamo rupumo elementas (Nr.2), o ašmenų išlyginimas atliekamas su smulkiu abrazyvu (Nr.3).
2 - Elementai Nr.1 ir Nr.2 suformuoja ašmenis 30* kampu, o elementas Nr.3 išlygina ašmenis 40* kampu. Dėl to mažiau dyla ir ne taip greitai užsiteršia elemento Nr.3 abrazyvas. Be to, siaura didesniu kampu nusklembta ašmenų briauna gaunasi lygesnė ir tvirtesnė tiek plieninių, tiek keraminių peilių.

Pasižiūrėkim kaip yra praktiškai.
Taip atrodo naujo keraminio peilio "fabrikiniai" ašmenys padidinti 20 ir 300 kartų:

 

O čia pagalandus galąstuvu Chefs Choice M700 po I etapo (po elemento Nr.2) ir po II etapo (po elemento Nr.3) padidinus x300:

 

bei liekanti neužgaląsta atkarpa x20:

 

Kaip matosi, po užgalandimo ašmenų nuolydžiai jau neatrodo taip tvarkingai kaip "fabrikiniai", tačiau ašmenų briauna lygi ir tvarkinga. Nei kiek neblogesnė už naujo peilio.
Galąstuvas buvo išbandytas su įvairių gamintojų ir įvairios kokybės keraminiais peiliais, bet kad neapkrauti apžvalgos iš esmės panašiomis nuotraukomis, iliustracijas pateikiau tik peilio su trapiausia keramika, kurio kiti nespecializuoti galąstuvai nepajėgė normaliai pagaląsti. O šiuo atveju akivaizdu, kad viskas gerai.

Taigi galiu patvirtinti, jog gamintojo inžinerinės inovacijos pasiteisino ir galąstuvas Chefs Choice M700 keraminius peilius pagalanda tikrai gerai. Kiek tai įmanoma turim mintyse mano minėtus visiems el. galąstuvams būdingus trūkumus.

Su plieninių peilių galandimu situacija ne tokia gera (I ir II etapai x300):

 

Padidinus vaizdą matosi, kad po II etapo ant ašmenų dar yra gilių nuo I etapo likusių rėžių, kurių elementas Nr.3 nesugebėjo išlyginti. Tad ir šiuo galąstuvu galandant plieninius peilius reikia turėti minty, kad ant elemento Nr.3 perbraukus tik kelis kartus kaip rekomenduoja gamintojas (iki užvartos pašalinimo) nebus pasiekta labai gera užgalandimo kokybė, nes ant ašmenų liks rėžiai nuo stambaus abrazyvo Nr.1, kurie silpnins ašmenis. Todėl norintiems geresnės ašmenų kokybės teks ant elemento Nr.3 galąsti ilgiau, kol ašmenys tinkamai išsilygins. Savo ruožtu, dėl didesnės apkrovos elemento Nr.3 diskai greičiau užsiterš. O valyti šį galąstuvą nėra taip paprasta kaip M2000 ar M2100, nes galandimo elementai neišardomi ir pasiekti juos galima tik per nedidelę atidengiamą angą galąstuvo dugne.

Teoriškai, su M700 plieninius peilius būtų galima galąsti trimis etapais, ant visų trijų elementų paeiliui. Tuomet galandimo kokybė pagerėtų, tačiau gamintojas to daryti nerekomenduoja, nes tokiu atveju greitai užsiterštų bei susidėvėtų elementas Nr.2 ir galąstuvas kokybiškai nebegaląstų keraminių peilių.
Kitą vertus ir dviem etapais galandamų plieninių peilių ašmenų kokybė su M700 gaunama ne blogesnė nei po galandimo dauguma kitų panašių el. galąstuvų, todėl ar reikia geriau - kiekvienas tenusprendžia pats.

Apžvalgą parengė _Vladas_ (R)

Tema Diskusijų forume.

 

GIKO peiliai

Peiliai.net

peiliai_net

Ginalas

Ginalas-100x100px.jpg 

galandimo-paslaugos.jpg

Foruminis-peilis

view counter

view counter
Sužinokite daugiau
view counter

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

view counter
  © 2024 Peilininkų asociacija  
hostingas su 10% nuolaida