Mano klausimas, kaip visiškai neišmanančio apie peilių galandinimą būtų toks, ar verta namų sąlygomis galasti peilius, su elektriniais galandinimo įrankiais, turiu mintyje tokius: http://www.cutleryandmore.com/electric.htm
Ar geriau vis tik ilgai ir nuobodžiai brūžinti į akmenį?
Aplamai, kokius įrankius patartumėte naudoti galandinimo kampui atstatyti, ar sugadintiems, sulankstytiems peiliams pataisyti, namų salygomis.
Kaip greitai ir "veiksmingai" pagaląsti peilį
http://www.15min.lt/ji24/straipsnis/virtuve/patari...
Amžius nėra svarbu, nebent esate sūris
Tai kiek supratau, netgi šis Shun galastuvas: http://www.cutleryandmore.com/shun/electric-knife-... netiktų galasti pagamintiems iš VG-10 plieno shun peiliams?
administratorius
LPA narys
Tiktų, tik galandimo kokybė butų šiaip sau.
Be to, yra tikimybė, kad pasitaikius kiečiau grūdintam VG10, po galandimo ant ašmenų atsirastų mikro-ištrupėjimai, nes besisukančių abrazyvų greitis yra pakankamai didelis, o skersmuo - mažas, tad ašmenų briauna patiria nemenkas mechanines apkrovas.
Bendrai imant, verta prisiminti, kad visokie tokie galąstuvai skirti eiliniams vartotojams, kurie apie galandimą nelabai nutuokia. Ir kuriems visai nerūpi kas ten su ašmenimis vyksta. Jeigu peilis pjauna geriau, nei prieš galandimą, reiškia galąstuvas pagalando. Svarbiausia, kad tai vyktų lengvai ir greitai.
Geriausias peilis yra tas, kurį turi, kai tau jo prireikia...
Aišku.
O tarkim gamykliniai galastuvai, jie kitaip veikia? Juk iš gamyklos išėjes naujutėlis peilis, kad ir pačio kiečiausio plieno, nebūna ranka pagalastas? Ar aš klystu?
administratorius
LPA narys
Pasižiūrėk videoreportažus temose apie Zwilling, Wusthof peilių gamybą - įsitikinsi, kad net gamyklose peiliai galandami rankiniu būdu ir keliais etapais su skirtingo rupumo abrazyvais.
Geriausias peilis yra tas, kurį turi, kai tau jo prireikia...
administratorius
LPA narys
Parodyto tipo elektriniai galąstuvai tinka tik minkštiems mažo anglingumo chromu legiruotiems plienams. Be to, tokie galąstuvai neužtikrina maksimaliai įmanomo ašmenų aštrumo.
Todėl jeigu virtuviniai peiliai yra neypatingai geri ir didelio aštrumo nereikia - galima galąsti ir tokiais galąstuvais. Tik po to reikia padailinti ašmenis brukštu.
Kuo kietesnis peilių plienas - tuo atsargiau ir dėmesingiau reikia galąsti. Kokybiškai pagaląsti kietai grūdintas anglingo plieno geležtes įmanoma tik ant galandimo akmenų. Labiausiai tai liečia japoniško stiliaus peilius.
Galandimo kampai parenkami pagal peilio rūšį (šefo, filetavimo, išpjaustymo, daržovių etc), ir kaip taisyklė būna 10-15* į vieną pusę. Kol akis ir rankos pripras "pagauti" reikiamą kampą, galima naudoti plastikinius šablonus, uždedamus ant peilių penties. Arba galima dėti reikiamu kampu palinkusias atramas po galąstuvu, o galandamą peilį laikyti horizontaliai. Dauguma žmonių horizontalumą jaučia gan gerai ir galąsdami nesunkiai jį išlaiko.
Geriausias peilis yra tas, kurį turi, kai tau jo prireikia...